Estragon (Artemisia dracunculus) je višegodišnja biljka iz porodice Asteraceae. Rasprostranjen je u divljini širom Evroazije i Severne Amerike i uzgaja se u kulinarske i medicinske svrhe.
Estragon je višegodišnja biljka, često drvenasta u osnovi, sa uskim listovima koji imaju karakterističan aromatičan ukus. Veoma je cenjen u francuskoj kuhinji i dobro se slaže sa ribom, jajima i piletinom. Takođe se koristi za aromatiziranje sirćeta, senfa, preliva za salatu, putera i sosova, a može se sitno iseckati u salatama ili omletima. Listovi estragona imaju jak, sladak, biberast ukus sa primesama anisa.
Voli zaštićena mesta na punom suncu, u dobro dreniranom zemljištu ili velikom kontejneru. Sobzirom da mu naša zima ne prija ako se sadi napolju onda se tretira kao sezonska biljka ali ako se sadi u saksiji koja se potom unosi preko zime onda se tretira kao višegodišnja.
Estragon ima malo kalorija i ugljenih hidrata, sadrži hranljive materije mangan, gvožđe i kalijum, koji mogu biti korisni za ljudsko zdravlje.
Zašinske biljke služe za poboljšanja ukusa jelima, ove biljke treba negovati, koristiti po potrebi ili umereno.
Recenzije
Clear filtersJoš nema komentara.