Bosiljak je biljka iz porodice Lamiaceae (menta) i poreklom je iz tropskih regiona Afrike i Azije. To je zeljasta jednogodišnja biljka ,zugaja se širom sveta za upotrebu kao kulinarska biljka. Pored kulinarskih svojstva ona poseduje i lekovita svojstva, slična je žalfija, matičnjak и menta. Bosiljak je aromatična biljka prijatnog mirisa, а odavno se koristi u mediteranskoj kuhinji naročito italijanskoj i francuskoj gde je gotovo nezaobilazan začin za supe, pastu, jela od mesa i ribe, а poznat je i italijanski pesto sos koji se pravi od bosiljka.
Bosiljak se takođe koristi u medicinske svrhe, koristi se kao antiinflamatorno sredstvo za pomoć kod opšteg bola i digestivnih poremećaja. Takođe sadrži antibakterijska svojstva koja se mogu koristiti za pomoć kod rana i infekcija. Cinnamanic, kiselina sadržana u bosiljku, može pomoći u cirkulaciji, disanju i nivou šećera u krvi. Bosiljak se može koristiti u medicini jedenjem listova, upotrebom u čaju (koristeći sveže ili osušene listove), kao oblog ili kao eterično ulje.
Bosiljak preferira puno sunca i vlažnu, dobro dreniranu zemlju.
Lekovite biljke služe za očuvanje zdravlja ljudi. Mnoge farmaceutske kuće koriste biljke za dobijanje lekova. Istorija upotrebe biljaka u lečenju tesno je povezana sa razvojem ljudskog društva. Lekovite biljke treba negovati, koristiti po potrebi ili umereno. Informacije i izjave na sajtu nisu procenjene od strane FDA i nisu namenjene za dijagnostikovanje, samostalno lečenje ili prevenciju bilo koje bolesti. Informacije na ovom sajtu su informativne prirode i nisu zamena za savete vašeg lekara.
Recenzije
Clear filtersJoš nema komentara.