Biljka pečuraka potiče sa planine Papue sa Nove Gvineje i pripada porodici Acanthus. Kod nas se gaji u saksiji jer nemože da boravi na temperaturi ispod 10°C . Lako se gaji, voli senovite lokacije. Sveži listovi su dobri za salate ili sendviče, sličan je spanaću i se lako priprema. Delikatan ukus nalik pečurkama se pojačava tokom kratkog kuvanja. Redovna berba vrhova izdanaka ili sečenje podstiču nove izdanke.
Ovo je atraktivna biljka sa sjajnim, tamnozelenim listovima i plavo-ljubičastim cvetovima u proleće, biljka obično dostiže visinu od oko 60cm. Međutim, redovno korišćenje i česta berba sprečavaju održavaje biljke grmovitom i kompaktnom. Biljka pečuraka uspeva u bogatom tlu, pa joj je potrebno redovno prihranjivanje. Pronađite lokaciju na kojoj je biljka u delimičnoj senci ili na laganoj sunčevoj svetlosti, jer biljka pečuraka ima tendenciju da bude manja kada je izložena na punom suncu. Iako je ova biljka relativno otporna na sušu, uz redovno zalivanje raste brže. Sobzirom da ova biljka potiče iz tropske klime i neće tolerisati ekstremnu hladnoću tako da uzgajanje biljake u bašti neće biti izvodljivo. Umesto toga, posadite biljku pečurku u posudu i unesite je u zatvorenu prostoriju kada temperature padnu u jesen.
Biljka pečurka je neverovatno zdrava biljka, koja obezbeđuje hranljive materije kao što su kalcijum, protein, gvožđe, beta-karoten i vitamine A i C. Biljka pečurka je takođe bogata hlorofilom. Biljka pečurka je odlična za ljude koji odluče da ne jedu pečurke iz zdravstvenih razloga ili za one koji uživaju u ukusu pečuraka, ali ne i u teksturi. Kuvanje zapravo donosi karakterističan ukus nalik pečurkama. Dodajte listove kuvanim jelima u poslednjem trenutku da sprečite gubitak boje i hranljivih materija.
Zašinske biljke služe za poboljšanja ukusa jelima, ove biljke treba negovati, koristiti po potrebi ili umereno.
Recenzije
Clear filtersJoš nema komentara.