NEGA RAZNICA


NARUČIVANJE REZNICA: Reznice naručujete 4 nedelje ranije, u zavisnosti kad želite da sadite(da li imate uslove gde da ih držite tokom zimskog perioda). U proizvodnji su od decembra do kraja marta. Pogledajte našu ponudu ožiljenih reznica.
PRIJEM REZNICA: Reznice koje su suve treba zaliti pre sadnje. Reznice su u čepićima, a čepići su obavijeni papirom koji vremenom istruli, nema potrebe da se skida.
SADNJA REZNICA: Reznice prvo treba posaditi u malim saksijama, najbolje bi bilo u nove ali mogu se koristiti i već korišćene saksije, koje smo predhodno dezinfekovali. Ako sadite surfinije i petunije onda je najbolje da koristite zemlju koja je namenjena za njih jer u sebi sadrži gvožđe, koje je neophodno ovim biljkama za normalan rast i razvoj. Ne preporučuje se upotreba već korišćene zemlje jer je istrošena, postoji mogućnost da se pojavi bolest, potom insekti ili vaši koji inače napadaju surfinije i petunije.  Prilikom sadnje reznici zakinuti vrh da bi se bokorila i pravilno rasla. Ukoliko želite da napravite stablašicu  od biljke(ukrasna kopriva, lantana, encijan, plumbago, minđušica, margareta...) vrh se ne zakida već se skidaju donji listovi. Kad postigne željenu visinu zakinuti vrh da bi se formirala lopta
NEGA REZNICA: Posađene reznice zaliti tako da je vlažna(ne mokra) sva zemlja u saksiji, do sledećeg zalivanja ostaviti da se zemlja prosuši. Da bi ste izbegli prezalivanje, okrenite saksiju naopačke, izvaditi biljku iz saksije i proveriti vlažnost zemlje. Tek kada je zemlja suva onda ponovo zaliti prihranom.
Mladim biljkama je potrebna svetlost, najbolje ih je držati u plastenicima, a u kućnim uslovima postavite ih pored prozora. Kada je oblačno vreme potrebno je manje zalivati biljke, voda se duže zadržava na listovima, a ako su listovi stalno vlažni može doći do bolesti.
U početku temperatura bi trebala da bude između 16-24 stepena. Biljke se zalivaju prihranom. Za surfinije i petunije ide prihrana sa dodatkom gvožđa. Na početku biljke se zalivaju sa prihranom koja pospešuje rast, a kada ih presadite u žardinjere onda ih zalivate sa prihranom koja pospešuje cvetanje. Najbolje je koristiti vodorastvorljivu prihranu, na početku da je doza manja pa kako raste biljka tako povećavati i prihranu (1gr-1l vode pa sve do 2gr-1l vode).
Reznicama treba zakinuti vrhove da bi se lepo bokorila i imala loptastu formu. Takođe treba kidati i cvetove dok je biljka mala jer cvetovi uzimaju hranljive materije koje su potrebne biljci za rast.
Reznice se iznose napolje i sade se u žardinjere tek kada prođu opasnosti od mrazeva.
Negu gotovih biljaka možete pročitati u savetima.