SOBNO CVEĆE

Sobno bilje ne unosi samo spoljašni ambijent u našu kuću, već poboljšava vazduh i okruženje.
Za osobe koji ne mogu negovati cveće na otvorenom, uzgajanje sobnih biljaka im pruža veliko zadovoljstvo. Pored sobnog cveća često drže i začinsko bilje.

ŠTA TREBA ZNATI PRI ODABIRU SOBNOG CVEĆE, NJEGOVOM LIŠĆU I CVETU
Prilikom odabira sobnih biljaka čitajte njihove osobine da bi znali što ime je potrebno i gde ćete ih staviti.

  • SAKSIJA: važno je izabrati saksiju koja bojom i oblikom dopunjava biljku i koja odgovara vašem ličnom stilu. Treba da bude dovoljno lagana za nošenje, stabilna na dnu, da ima odgovarajući podmetač. Pre sadnje proverite da li ima dovoljno rupa na dnu za oticanje viška vode - većina sobnih biljaka mrzi '' vlažna stopala''. Za osobe koje zaboravljaju da redovno posvećuju pažnju, a vole zelenilo u kući, žardinjere sa rezervoarima vode su idealne.
  • VISINA: promenljiva, ali da ne prelazi visinu plafona.
  • LIŠĆE: zimzeleno.
  • KLIMA: temperatura koja je ugodna za ljude. Neke biljke ne trpe suv vazduh i pretoplu prostoriju. Kupatilo najčešće bude toplo i vlažno samo tokom kupanja, a kasnije bude hladno.
  • ZEMLJA: kvalitetna mešavina treseta koji ima prozračnost, hranljive materije i malo gline da se nebi zemlja brzo isušavala. Presađujte svoje sobne biljke svake 2-3 godine u proleće da bi bile jake i zdrave. Prilikom presađivanja izabrati saksiju veću za jednu veličinu od postojeće - ako bude prevelika biljka ne može da se isuši između zalivanja.
  •  MESTO: Pitate se gde da stavite svoje sobno bilje? Pročitajte osobine o svakoj biljci(prilikom odabira biljke u našoj internet prodavnici postoje objašnjenja za svaku biljku pojedinačno). Zavisno od vrste, neke biljke vole puno svetlosti, a neke vole zasenčena mesta.  Ne stavljajte biljke na prozore ili stolove gde će ih direktno sunce ispeći kroz staklo(sem katkusa i sukulenata koji podnose jako sunce). Držite biljke dalje od otvora za grejanje ili hlađenje i čuvajte ih od promaje.
  • PRIHRANA: je veoma važna. Prihranjivati jednom mesečno, ali voditi računa jer neke vole više hrane, a neke manje (njih treba ređe   prihranjivati). Kvalitetni treset za cveće će imati dovoljne hranljivih materija do 6 meseci, nakon sadnje ili presađivanja početi sa prihranjivanjem  posle 6 meseci. 
  • ZALIVANJE: naučite koliko koja biljka voli vodu i nemojte ih prezalivati. U internet prodavnici kod svake biljke su označene njene osobine i specifičnosti. Kod nekih biljaka je potrebno isprazniti vodu iz podmetača nakon 30 min., a kod nekih ostaviti da se i isuši. Znači, proveriti da li biljke vole da se drže vlažnima ili više vole da se prosuše između zalivanja.
  • VLAŽNOST: Neke biljke vole da se orošavaju, posebno u prosotorijama sa potpunom klimatizacijom i grejanjem (stavite posude sa vodom između saksija).
  • BOLESTI I ŠTETOČINE: povremeno ih mogu napasti insekti iako su u zaštićenom tj. zatvorenom prostoru. Ako je potrebno, iznesite biljke napolje u polusenci i oprskajte ih blagim insekticidima. Listove brišite mekom vlažnom krpom - ne koristite deterdžente. Za sjaj listova možete prebrisati pivom. Vodite računa da su saksije dobro raspoređene i da je soba prozačna.
U proleće sobno cveće možete izneti na terasi ukoliko imate mesta. Vodite računa koji položaj kojoj biljci odgovara. Biljke rastu od proleća do jeseni, a tokom zime usporavaju sa rastom.
Mogu se saditi tokom cele godine, jer se zimi drže u kući.