UZGOJ ZAČINSKOG I LEKOVITOG BILJA

Uzgoj aromatičnog bilja - začinskog i lekovitog - je vrlo jednostavan. Napravite izbor koje biljke ćete gajiti i koristiti ih uvek sveže, gde ćete ih gajiti tj. u kojim uslovima, i kako će te ih očuvati preko zime.

IZBOR BILJAKA
Sadite biljke po sopstvenom ukusu. Birajte ih zbog mirisa, aromatičnog ukusa lišća, kulinarskih svojstva ili jednostavno zbog dekorativne lepote.


SADNJA BILJAKA
Čak i u malim stanovima može se gajiti ukusno, organsko začinsko i lekoviteo bilje koje ćete koristiti tokom cele godine. Odvojite osvetljeni kutak za uzgoj ovog bilja i iskombinujte da izgleda dekorativno. Ideoalno mesto za saksije ili uzdužne žardinjere su prozorske daske ili stolovi postavljeni pored prozora ili u visećoj saksiji blizu izvora svetlosti (prozor). Pri sadnji u saksijama koristite novu zemlju, kupite kvalitetan treset, a saksije kupite nove ili dezinfekujte stare saksije hlorom. Saksije moraju da imaju podmetače da bi višak vode imao gde da iscuri. Obavezno izbacite vodu iz podmetača jer većina začinskog bilja ne voli 'vlažne noge'. U jednoj saksiji, ako je veća, možete iskombinovati različito bilje, ali vodite računa da budu sličnih zahteva što se tiče svetlosti, vode. I gledajte da u istoj saksiji sadite jednogodišnje ili višegodišnje bilje. Na primer kombinujte zajedno ruzmarin, lavandu i timijan jer vole više sunca i ne previše vode, dok vlasac i peršun mogu biti idealni za zasenčena mesta.

BILJE možete saditi u žardinjeri i držati ih na terasi ili bilo kojem zgodnom delu bašte. U velikim saksijama ili žardinjerama imaju više prostora, možete ih namestiti da budu na suncu, ili u polusenci, zavisno od zahteva biljke. Osetljivo bilje na hladnoću zimi treba zaštiti jutanim džakovima. U proleće bilje treba orezati da bi bilo bujnije kad krene u proleće. U žardinjerama ne kombinujte jednogodišnje i višegodišnje bilje. Jer jednogodišnje će tokom zime istruliti, ili tokom vađenja možete oštetiti koren višegodišnjih bilja.
Pri uzgoju nemojte koristiti pesticide, možete koristiti jedino organske. Začinsko bilje obično ne napadaju insekti, zavisno od vrste. 

U BAŠTI možete odvojiti prostor za leju začinskog i lekovitog bilja, a možete ih gajiti između cveća u cvetnoj leji. U povišenoj gredici voda brže otiče nego u bašti,  pa voditi računa o zalivanju, posebno u vrućim letnjim danima. Pri sadnji u bašti zemlju treba dobro usitniti i poželjno je dodati kvalitetnog treseta.
Nemojte zaboraviti gde ste šta posadili ili posejali, nacrtajte plan prostora sa imenima biljaka, a na saksijama možete zalepiti nalepnice.


ZALIVANJE
Kada se supstrat u saksiji prosuši tek onda obaviti sledeće zalivanje.  Učestalost zalivanja zavisi oda kvaliteta treseta, veličine saksije - žardinjere, izloženosti suncu, kiši ili vetri i od samog zahteva svake biljke. Ako vašim biljkama treba više vode nego što možete da im obezbedite razmislite o kupovini saksija sa rezervoarima, jer neke biljke u vrućim letnjim danima zahtevaju zalivanje i dvaput dnevno. Zimi zahtevaju manje vode nego leti. Ako se ispod prozorske daske nalazi radijator biljka će se brže sušiti. Suv vazduh se može ublažiti povremenim prskanjem biljaka pomoću pumpice, ili da se na radijator postave posude sa vodom koje će polako da isparavaju. Prihrana začinskog bilja nije potrebna, posebno ukoliko ga koristite u kuvanju. Ukoliko želite da su bujnije i aromatičnije koristite organsko đubrivo jednom mesečno. Ukoliko koristite obično đubrivo onda sačekajte sa branjem 1-2 nedelje.

SVETLOST
Ukoliko nemaju doboljno svetlosti bilje neće imati potpunu aromu i listovi će biti izduženiji.

I JOŠ KOJI SAVET
Začinsko i lekovite bilje raste veoma brzo, pa ih često koristite čime podstičete novi rast i vaše bilje izgleda žbunastije i imaćete više listova za upotrebu u jelima.