UKRASNO ŽBUNJE

Ukrasno žbunje je dekorativno žbunje koje ozelenjuje prostor, daje mu lep izgled i svežinu. Postoje dve grupe žbunja: listopadno i zimzeleno. Zimzeleno je prilagođeop svim klimatskim uslovima i trajni su ukras za dvorište.

SADNJA- ukrasno drveće i žbunje su višegodišnje biljke koje niz godina ostaju na istom mestu. Pre sadnje treba odrediti njihove karakteristike da bi znali gde ih posaditi.  U internet prodavnici kod svake biljke su označene njene osobine i specifičnosti. 
Kontejnerske sadnice mogu se saditi tokom cele godine (dok vremenski uslovi dozvojavaju) i lakše se prilogođavaju nakon sadnje.  Sadnju treba izvršiti pre ili posle mrazeva.
Kako posaditi, zalivati i prihranjivati ukrasno zbunje tokom cele godineBiljka pre sadnje treba da je zalivena, da bi korenov sistem ostao u celosti. Prilikom sadnje tokom toplog leta treba obratiti pažnju na zalivanje.
Zemlja treba da je humusna. Iskopati rupu veću nego što je saksija kupljene biljke, na dno rupe staviti jednu ili dve kante (zavisi od veličine biljke) kvalitetnog humusa, postaviti biljku izvađenu iz saksije i zatrpati zemljom do visine koja je bila u saksiji. Prilikom zatrpavanja blago pritisnuti zemlju da ne bi ostalo puno vazduha. Ukoliko je mlada sadnica i osetljivo stablo, staviti neki štap kao potporu da bi zaštitili od jakog vetra.
Zalivanje - posle sadnju biljku dobro zaliti. Posle sadnje česće je zalivati dok se ne ukoreni, naravno zavisno od vremenskih prilika. Ako se preterano zaliva može doći do truljenja korena. Posle 2-3 nedelje početi sa prihranom, ili prilikom sadnje dodati granule. Zimi se zaliva ako je zima sušna, a zalivati samo ako je temperatura iznad nule. Ukoliko mladu i osetljivu sadnicu sadite kasno u jesen pre jakih mrazeva, obavezno je zaštiti. Oko korena staviti malč, slamu, suvo lišće...SVO GRMLJE JE POTREBO O0REZIVATI ZBOG OBLIKOVANJA I RADI BOGATIJEG CVETANJA NAREDNE SEZONE
Kako i kada orezati ukrasno zbunje
Žbunje koje cveta u proleće se orezuje zimi ili rano u proleće ukoliko je temperatura iznad nule. Odstranjuje se samo trećina izdanaka.
Ostalo žbunje se uglavnom urezuje u proleće kad prođe zima. Orezuju se suve grane i grane oštećene od vetra i snega. Orezati tako da forma biljke ostane lepa. 
Grmlje koje stvara nove pupoljke na izdanke od prošle godine ne orezivati u proleće (orezati samo polomljene i suve grane). Takvo grmlje, ukoliko treba oblikovati, orezati u leto posle cvetanja. Tu spada lažni jasmin, vajgela, hortenzija....
Zimzeleno grmlje oblikovati orezivanjem u proleće, i ukoliko je potrebno može i u leto. Kod šarenolisnog zimzelenog grmlja ukoliko se pojavi zelena grana treba je celu odstraniti. 
Letnji jorgovan se orezuje u proleće na 40 cm od dna. Orezivanje treba početi dok je biljka mlada, jer kad odrveni teže je skraćivati.
Koreopsis se takođe orezuje u proleće nisko na 10 cm od dna. Podstiče se cvetanje i uredniji rast.

ZAŠTITA KORENA I KROŠNJE OD HLADNOĆE BILJAKA POSAĐENIH U ŽARDINJERE ILI SAKSIJE

Ukoliko žbunje sadite u žardinjerama, treba ih saditi u odgovarajuće saksije koje neće pucati na mrazi i hladnoći. Saksije treba da su što veće sa obaveznim drenažnim sistemom na dnu, i samim tim sa većom količinom zemlje koja će obezbediti dobru izolaciju zimi. Poželjno je da su saksije od betona, kvalitetne plastike, ili metala.

Ukoliko su osetljive biljke na jak mraz premestite saksije sa severne ili istočne strane na drugo mesto. Južna strana ima puno sunca koje će ih ugrejati zimi. Poređajte ih pored zida koji će iz ih zaštititi od hladnog zimskog vetra. Ukoliko su saksije nezgodne za prenos umotati ih termofolijom ili jutenim tkaninama.