PERENE

Neke perene teraju izdanke dva puta pa im je potrebno orezivanje. Posle precvetavanja odseče se kompletna biljka blizu zemlje, do 10cm da ostane. Zalivanje i prihranjivanje je normalno kao i do sad, za 5-6 nedelja ponovo će isterati obnovljena biljka i pupoljci koji će vam cvetati još jednom. To su npr.delfinijum, mak.

REZANJE CVETA: Kod ovih perena reže se samo procvetali pojedinačni cvet i tako produžavamo cvetanje za više nedelja, ovim načinom onemogućujemo biljkama da stvaraju seme, teramo je da stvara više cvetova. To su npr: helenijum,koreopsi,lupina,veronika,gailardia...Tako i kod irisa i hemorokalisa samo procvetali cvet sečemo listovi ostaju.

NEGA BILJKE REZANJEM- Biljke se totalno režu posle precvetavanja da bi bila kompaktnija i snažnija i da bi nam ponovo cvetala, to su alhemile, geranijumi.

Pokrivači tla i niže perene se seku posle precvetavanja na 2/3 visine da bi bile kompaknije npr: campanula, gipsofila niska, lavanda..

Zimska zaštita: u jesen posle prvog mraza orežu se biljke na 10cm,ovako biljke se sačuvaju u korenovom sistemu i na proleće isteraju nove.

Zimzelene i osetljivilje trajnice se ne seku u jesen, na njima ostaju suvi listovi to im služi kao prirodna zaštita od mraza. Rrežu u proleće kad prođu mrazevi a da još nisu počeli novi izdanci da teraju.

Vodite računa prilikom sadnje o razmaku i visini biljaka da bi vam bašta izgledara uredno. Sadite u pozadini visoke trajnice, a niske napred.