PERENE - TRAJNICE

Trajnice - perene su višegodišnje biljke otporne na zimu. Svake godine perene nas obraduju svojom pojavom u našem vrtu. Rastu bez problema, lake su za negu i privlačnog su izgleda. Preko zime biljke se nalaze u fazi mirovanja u podzemnom korenu ili zelenim izdancima. 

Neke perene teraju izdanke dva puta pa im je potrebno orezivanje. Posle precvetavanja odseče se kompletna biljka blizu zemlje, do 10cm da ostane. Zalivanje i prihranjivanje je normalno kao i do sad, za 5-6 nedelja ponovo će isterati obnovljena biljka i pupoljci koji će vam cvetati još jednom. To su npr.delfinijum, mak...

REZANJE CVETA: Kod ovih perena reže se samo procvetali pojedinačni cvet i tako produžavamo cvetanje za više nedelja, ovim načinom onemogućujemo biljkama da stvaraju seme, teramo je da stvara više cvetova. To su npr: helenijum, koreopsi, lupina, veronika, gailardia...Tako i kod irisa i hemorokalisa samo procvetali cvet sečemo listovi ostaju.

NEGA BILJKE REZANJEM- Biljke se totalno režu posle precvetavanja da bi bila kompaktnija i snažnija i da bi nam ponovo cvetala, to su alhemile, geranijumi....

Pokrivači tla i niže perene se seku posle precvetavanja na 2/3 visine da bi bile kompaknije i napravile gustu kapu za sledeću sezonu npr: campanula, gipsofila niska, lavanda..

Zimska zaštita: u jesen posle prvog mraza orežu se biljke na 10cm, ovako se sačuvaju u korenovom sistemu i na proleće isteraju nove izdanke.

Zimzelene i osetljivilje trajnice se ne seku u jesen, na njima ostaju suvi listovi to im služi kao prirodna zaštita od mraza. Režu u proleće kad prođu mrazevi a da još nisu počeli novi izdanci da teraju.

Vodite računa prilikom sadnje o razmaku i visini biljaka da bi vam bašta izgledala uredno. Sadite u pozadini visoke trajnice, a niske napred. Trajnice su jednako lepe u bašti, u kombinaciji sa jednogodišnjim cvećem, udružene sa grmljem, u žardinjerama, u krovnim ili vodenim vrtovima ili  kao pokrivači tla. O uslovima za biljku, zalivanju i prihranjivanju biljka pogledajte OVDE.

Prednosti trajnica:

  • životni vek im je u proseku iznad 5 godina
  • brzo napreduju i brzo se šire
  • skromnih su zahteva i brzo se prilogođavaju sredini u kojoj rastu
  • za svaku različitu sredinu postoji odgovarajuća trajnica
  • nezamisliv broj tekstura listova i boja cveta
  • pod uticajem različitih godišnjih doba uvek su različite i zanimljive
  • troškovi održavanja su mali
Trajnice Vas neće razočarati, već će Vas svake godine iznova očarati vlastitom lepotom.  Pogledajte našu ponudu trajnica.