MUŠKATLE

VELIČINA SAKSIJE - Dajte prostora svojim biljkama da rastu, potrebno im je prostora oko korena da bi mogla da se razvija celo leto. Ako je mala saksija korenje će biti suviše gusto i biljka će prestati da raste, i imaće te obavezu da je češće zalivate, jer će se brzo osušiti zbog male saksija. Zato uzmite saksiju koja će biti dovoljno velika do kraja leta.

SAKSIJA - obavezno mora da ima rupu na dnu da se ne bi zadržavao višak vode i da ima drenažu. Potreban prostor za puzave muškatle je oko 35-50cm a za stojeće 25-30cm.

ZEMLJA - Pre sadnje ako su vam prošlogodišnje saksije, saksije oprati i dezinfikovati, kako nebi preneli neku zarazu na nove biljke. Ako su vam bile zdrave biljk,e u velikim saksijama možete promenuti samo gornju polovinu zemlje, ali već sledeće godine bi trebali celu saksiju promeniti. Koristiti dobru kvalitetnu zemlju, da je vazdušasta, jer je korenu potreban vazduh za rast. Pri sadnji nemojte previše nabijati zemlju, nego napunite i zalijte ako se slegde dopunite do vrha saksije

ZALIVANJE - Da bi biljka rasla potrebna joj je voda

MANJA BILJKA MANJE VODE, VEĆA BILJKA VIŠE VODE. Višak vode izazvaće brz rast biljke ali ona će biti tanka sa izduženim granama i slabim korenjem. Nedostatak vode ograničiće rast i izazvaće suvo lišće. Najbolje zalivati u jutarnjim časovima jer voda koja ostaje noću na listovima biljke izaziva bolesti biljke. Biljci treba dozvoliti da se lagano prosuši do sledećeg zalivanja, nikako vlažnu biljku ponovo zaliti jer vam će se u vrućim letnjim danima natopljena biljka skuvati i prestati da raste, te će propasti. Nikako nemojte zalivati u podne po suncu. Voda bi trebala da je slična temperaturi vazduha. Tako, najbolje je da prethodni dan napunite kante da se voda ugreje. Da bi bila lepa i puna cveta celog leta, potrebno je redovno prihranjivanje.

ĐUBRENJE - Da bi biljka napredovala preporučuje se dodavati, pri svakom zalivanju 1gr. prihrane na 1 litar vode ili 2gr/1l svako drugo zalivanje.

SVENUTA BILJKA SE NE SME ZALITI PRIHRANOM - Prvo se zalije čistom vodom, sklonite sa sunca da se što pre povrati pa tek onda zaliti sa prihranom. Na svim đubrivima nalaze se tri slova NPK, u osnovi njihov zadatak je da N (azot) poboljšava rast, P(fosfor) razvija korenov sistem i cvetanje, a K (kalijum) utiče na odbrambenu spsobnost biljke da se bori sa bolestima. Preporučuje se đubrivo koje ima viši nivo N, a manje P. (24/12/17) za zdrave biljke a za oronule 20/10/20. Zadovoljna nahranjena biljka je lepa kao na slici.

SVETLOST - potrebno je najmanje 6 sati sunca, da bi se kvalitetno razvijala i imala cvetove. Savet-skidajte precvetale cvetove (muškatle sa duplim cvetovima) da bi vam cvetala više.

INSEKTI I BOLESTI- najčešći insekat je crveni pauk, odrastao insekat je naranđaste boje nalazi se na naličju lista. Tu se nalazi i bela paučina sa larvama pauka. Oni ne vole vlagu, ako vam nije jako zaraženo možete probati da ih suzbijete redovnim tuširanjem naličja lista,samo pazite da u vrućim danima ne tuširajte, jer možete izazvati pepelnicu. Pepelnica se može isprskati sa soda bikarbonom ide 50gr na 10 lit vode, ako je jako zaražena mora se isprskati hemiskim preparatima namenjenim za to .TRIPS - posledica tripsa i njenog hranjenja nalaze se na listovima u vidu nepravilnih pega, koje mogu i na cvetovima da se pojave, suzbijati hemiskim putem protiv njih. Mogući insekti su i bele mušice, biljne vaši. Protiv biljnih vaši možete koristiti koprivu tako što ćete listove koprive potopiti u vodu da odstoji 1-2dana pa sa tom vodom isprskati biljku ili ako je već jako zaražena hemijskim putem.