BILJKA SE DAVI!

Ako vam biljka deluje svenuto i ako vam je zemlja mokra to znači da je prezalivena. Previše vode utiče na zdravlje biljke, jer zdravo korenje je osnova za zdravu biljku. Koren je jako bitan, jer preko njega biljka uzima vodu, hranu i kiseonik. Puno vode davi biljku, jer se đzepovi sa kiseonikom napune vodom i ona se udavi. Od suviška vode, koren oboljeva i krene da truli.

Zdravo korenje je belo, trulo braon-sivo, i koren se raspada.

Pomoć biljkama koje se dave:

Prebaciti biljku u hladovinu, i nemojte zalivati dok se skroz ne prosuši zemlja. Proverite da li kroz rupicu na saksiji curi voda, jer koren ne sme da stoji u vodi. Omogućite korenu vazduh, nagnite saksiju u stranu i lupkajte da se zemlja odvoji od saksije i omogući prodor vazduha, tako će se stvoriti vazdušni đepovi i zemlja će pre da se prosuši. Nemojte koristiti đubrivo dok se biljka ne oporavi jer neće usvajati, i mogao bi da se spali koren.

Ako nije biljka velika možete je presaditi u novu zemlju i omogućiti korenu da raste u zdravoj zemlji. Ako biljka nije teško oštećena preživeće na ovaj način, ako jeste morate i pored ovih saveta da primenite fungicid koji će pomoći biljci da se oporavi.